Mitsubishi - Kollaboratív ipari robot

A hagyományos ipari alkalmazásokban a robot munkatere fizikailag elhatárolt, a munkavégzés egy lezárt térben folyik, ezért a robothoz csak kézi (szerviz) üzemmódban lehet hozzáférni.  A robot teljes sebességen dolgozik (akár 10 000 mm/s). Tulajdonságok: magas teljesítmény, zavartalan működés, egyszerű integráció, nagy helyigény, alacsony rugalmasság, standard eszközök.

A kollaboratív alkalmázokban a kollaboratív robot nincs fizikailag elkerítve, a robothoz közvetlenül is hozzáférhetünk annak munkavégzése során. A robot biztonsági sebességen üzemel, mely szabvány szerint legfeljebb 250 mm/s lehet, valamint a robot speciális kollaboratív megfogókat használ. Tulajdonságok: alacsonyabb teljesítmény, könnyen megállítható működés, kis helyigény, nagy rugalmasság, speciális eszközöket és összetett kockázatelemzést igényel a használata.

A kollaboratív robotnál nincsenek becsípődési zónák és éles élek, az erő és nyomaték kifejtése, valamint a sebessége korlátozott. A robot aktuális üzemállapotáról fényjelzések adnak visszajelzést.

A kollaboratív szerszámoknak nincs éles éle, az erő, nyomaték és sebesség pedig szintén korlátozott paraméterek. A szerszámok állapotáról is fényjelzésekkel bizonyosodhatunk meg.


A Cobot előnyösen használható a következő területeken:

  • Kis darabszámú gyártás: a kis darabszámú, egyedi eszközök esetén a Cobot rugalmassága előnyt jelent annak egyszerű újraprogramozása során, az intuitív és letisztult programozói környezetben. A Cobot így elősegíti a kézi szerelést, ahol az egyszerűbb feladatokat átvállalja az emberi dolgozóktól.
  • Minőség-ellenőrzés: A Cobot egyszerűen és gyorsan újraprogramozható az igények változása szerint. Továbbá kézzel vezérelhető és kamerákat is képes kezelni, így egy emberrel együtt végzett összetettebb minőségellenőrzési feladat is megvalósítató a segítségével.
  • Gépkiszolgálás: A Cobot súlyának és kis helyigényének köszönhetően könnyen átmozgatható egyik géptől a másikig, így emberi erőforrásokat akár dinamikusan kiváltva a gépkiszolgálás során.
  • Válogatási feladatok: A 3D-s kamerák képei által végzett válogatási feladatok sebessége általában elég alacsony ahhoz, hogy a Cobot a kollaboratív sebességével is maximálisan eltudja végezni azokat, ami kiegészül a Cobot kis helyigényével és rugalmasságával.

A Cobot tehát egyszerű feladatokra alkalmazható, leginkább kis darabszámú, változó termékek gyártásához, így az emberek számára biztonságos munkaterek kialakítva.

ASSISTA premier: https://youtu.be/zZl5KWiHtWI


Miért alkalmazzunk kollaboratív robotokat?

A Mitsubishi Electric ASSISTA kollaboratív robotja az emberekkel együtt dolgozik, ipari környezetben, azonos munkatérben. A robot kisebb helyet foglal és könnyebb, mint az ipari robotok, rugalmasabb, és egyszerűbben használható, így könnyen válhat egy biztonságos kollaboratív munkatér produktív részegységévé.

Egyszerű vezérlés – Mozgatás könnyedén a nyomógombok segítségével

A robotkaron nyomógombok helyezkednek el, melyekkel egyszerűen irányíthatjuk és mozgathatjuk a MELFA ASSISTA robotunkat. A gombokkal lehetőségünk van a robot aktuális pozíciójának betanítására is. A robotkaron egy LED csík található, mely a robot állapotáról ad visszajelzést a színek segítségével. Így a MELFA ASSISTA integrált tulajdonságai miatt, már nincs szükség Teaching Box-ra.

Assista vezérlés

Egyszerű programozás – Szakértelem nem szükséges

A MELFA ASSISTA egy letisztult és intuitív környezetben programozható tisztán vizuális elemek használatával. Így a szöveges programkód írását teljesen elkerülhetjük! Azok is effektíven tudják programozni a robotot, akik újak a területen: a robot nyomógombjai segítségével a robot mozgatható, pozíciók betaníthatóak, a vizuális programozást pedig egy tablet segítségével is elvégezhetjük az „RT Visual Box” szoftverben. Bárki képes rá!

Assista programozás

Egyszerű csatlakozás – Eszközök és alkalmazások széles választéka

A MELFA ASSISTA robottal számos eszköz használható, például kollaboratív megfogók és kamerák, melyek könnyen illeszthetőek és konfigurálhatóak az alkalmazásnak megfelelően.

Assista csatlakozás

 

 

 

Az RT Visual Box szoftverrel intuitívan és egyszerűen illeszthetünk megfogókat a robotunkhoz, és könnyedén konfigurálhatjuk azt.


Támogatott kollaboratív megfogók:


A robothoz illesztett kamera fókusz beállítását és konfigurálását is egyszerűen elvégezhetjük az RT Visual Box szoftverben.

Mitsubishi Electric Vision Sensor VS80

Egy nagyteljesítményű kamera, ami azonosítja a célpontot és képes arra ráfokuszálni nagy sebességnél is. Kompakt méretének köszönhetően ideális az ASSISTA robothoz való csatlakoztatásra.

Támogatott kamerák:

Modell név

RV-5AS-D

Maximális terhelhetőség (kg)

5

Karhossz (mm)

910

Ismétlési pontosság (mm)

±0.03

Robot tömeg (kg)

32

Környezeti specifikáció

IP65 (olajköd)

Robotvezérlő

CR-800-D (önállóan üzemeltethető)