Mitsubishi - Biztonsági frekvenciaváltók

A Mitsubishi Electric az egyik legszéleskörűbb termékpalettát kínálja a piaci forgalomban lévő frekvenciaváltók terén. Legyen szó csupán egy kisebb motor esetében az energia megtakarításáról, vagy egy hálózaton keresztüli továbbfejlesztett áram vektoros szabályozásról, a mi termékcsaládunk képes megoldást nyújtani. A biztonsági funkciók innovatív tervezés segítségével valósulhattak meg, amelynek eredményeként az IGBT modulunknál a vezérlőelektróda most már egy külső bemenet segítségével is lekapcsolható. Ennek eredményeként, ha a készüléket egy megfelelő biztonsági vezérlő irányítja, mint például az általunk gyártott System Q biztonsági relé modul, akkor rendelkezésre áll a nyomaték biztonságos kikapcsolása (Safe Torque Off) lehetőség is.

Biztonsági nyomaték-kikapcsolás (Safe Torque Off, STO) funkció az EN 61800-5-2 szabványnak megfelelően

STO

A biztonsági nyomaték-kikapcsolás (STO) funkció lekapcsolja a motor áramellátását és megakadályozza a váratlan újraindulást. A bal oldali képen látható módon, az STO funkció aktiválása után a motor kifutással leáll. A hagyományos mágneskapcsolós technológiához viszonyítva ez a beépített biztonsági funkció csökkenti a hardver-, vezetékezési és karbantartási igényt, ugyanakkor nagyobb teljesítményt és élettartamot biztosít.

 

 

 

Példa az FR-D700 típus biztonsági funkciójára

A frekvenciaváltóról lásd az FR-D700-SC frekvenciaváltók oldalát.

A frekvenciaváltó és a biztonsági relé bekötése

Egy vagy több frekvenciaváltó felfűzhető egy biztonsági relé kimenetére. A biztonsági funkció bekötési lehetőségeiről a FR-D700(SC)-EC – Instruction Manual – Safety Stop Function BCN-A211508-005-A (01.12) [PDF letöltése] leírásban olvashat. Bekötési példa: kép

FR-D700 és az újabb FR-D700-SC biztonsági funkciói közötti különbség

Az újabb FR-D700-SC típus apró változásokon esett át elődjéhez képest. A beépített biztonsági nyomaték kikapcsolás funkcióhoz tartozó bemenetek most már source (PNP) típusúak. Az előd esetében még sink típusú volt a duplikált bemenet. A változtatásnak köszönhetően csatlakoztathatók az új frekvenciaváltók a Mitsubishi biztonsági PLC-ihez is. Továbbá az FR-D700-SC sorozat biztonsági láncba fűzhető az FR-E700-SC frekvenciaváltó típusokkal.
Az FR-D700-SC típusnál a második tranzisztor kimenet funkciói kibővültek. Így a frekvenciaváltó már egy relés és két tranzisztoros, szabadon konfigurálható kimenettel rendelkezik. A régebbi FR-D700 sorozatról az alábbi oldalon tud tájékozódni: FR-D700

Újabb STO funkcióval rendelkező Mitsubishi frekvenciaváltó típusok: