Mitsubishi - MR-J4 és MR-J3-BS biztonsági funkciók

MR-J4 és MR-J3-BS biztonsági funkciókA Mitsubishi Electric nagysebességű szervo családjai közül az MR-J4 sorozat valamennyi tagja és az MR-J3-BS erősítők rendelkeznek biztonsági funkciókkal.

A Mitsubishi Electric által gyártott MR-J3 szervók családja már több rekorderedményt is elért a teljesítőképesség és az újszerű technológiák terén. A szabadalmaztatott valós idejű automatikus beszabályozás és a rezgéscsillapítás tulajdonságok helyezik például az MR-J3 készüléket a világ gépgyártói szemében a legjobb választássá. A MR-J3-BSafety készülékkel a J3 családnak az iparban betöltött vezető szerepéhez még a biztonság is társul, vagyis a legjobb választási lehetőség párosul a biztonsággal. A Mitsubishi MR-J4 szervo hajtás sorozatának valamennyi erősítője tartalmazza a biztonsági funkciókat.

Az MR-J4 és az MR-J3-BS erősítők beépített biztonsági funkciói

Az MR-J4 és az MR-J3-BS szervoerősítők beépített tulajdonságai között megtalálható a nyomaték biztonságos kikapcsolása (Safe Torque Off). Ennek segítségével, a motor tápenergiája biztonságosan lekapcsolható az erősítő tápellátásának kikapcsolása nélkül. Az ilyen megközelítésnek eredményeként az erősítő élettartama meghosszabbodik, és a motorok gyorsabb újraindíthatóságából kifolyólag a termeléskiesések időtartama rövidebb lesz. A külső mágneskapcsolók elhagyhatóságával a kivitelezési költségek is csökkennek.

Biztonsági szervo erősítők

MR-J3-BSafety MR-J4-A MR-J4-B
Vezérlő interfész SSCNET III optikai hálózat Impulzus sorozat SSCNET III optikai hálózat
Biztonsági funkciók Biztonságos nyomaték kikapcsolás (Safe Torque Off)
MR-J3-D05 modul alkalmazása esetén biztonságos megállás funkció (SS1, azaz Safe Stop 1)
Biztonsági tanúsítványok EN ISO 13849-1 Category 3 PL d
EN 61508 SIL 2
EN 62061 SIL CL2
EN ISO 13849-1 Category 3 PL d
EN 61508 SIL 2
EN 62061 SIL CL2 EN 61800-5-2 SIL 2

Biztonsági nyomaték kikapcsolás funkció

A funkciónak köszönhetően a biztonsági relé közvetlenül beköthető a szervo erősítőbe, amely vészstop esetén a szervo erősítő kimeneti áramkörét duplikáltan tiltja. Ennek köszönhetően a motor szabadon futva áll meg. A funkcióval a normál esetben duplikált mágneskapcsolóval megvalósított áramtalanítás szükségtelenné válik, így elegendő lehet egyetlen mágneskapcsoló alkalmazása az üzemszerű tápfeszültség ellátás be és kikapcsolásához.

MR-J3-D05 modul a késleltetett biztonságos megállás érdekében

Az MR-J4 és az MR-J3-BS szervo erőssítők biztonsági lehetőségei egy MR-J3-D05 biztonsági vezérlő hozzáadásával tovább bővíthetők, megvalósítható 1. típusú biztonsági stop funkció, SS1, azaz Safe Stop 1. Egy olyan keskeny modulról van szó, amely a szerelőlemezen az erősítő mellet elhanyagolható területet foglal el.

Az ellenőrizhetetlen leállások megelőzésére szolgáló „Safe Stop 1” funkcióval a nyomaték biztonságos kikapcsolása (Safe Torque Off) aktiválható egy előre meghatározott időtartam eltelte után. Így vészstop esetén egy rövid késleltetési idő alatt a motor fékezhető, majd vezérlése megszüntethető.

Az MR-J3-D05 lecsökkentheti a rendszerköltségeket is mivel az közvetlen módon csatlakoztatható a biztonsági bemenetekhez, például ajtókapcsolókhoz vagy különálló biztonsági vezérlőt igénylő vészkikapcsolókhoz. Ennek segítségével a vészstop vagy a vészkikapcsoló funkciók közvetlenül is megvalósíthatók.

Az MR-J3-D05 kettő tengely egyidejű vezérlésére is képes, tovább egyszerűsítve ezzel a munkagépek tervezését. Funkcióival a legtöbb alkalmazásban az MR-J3-D05 modul közvetlenül átveheti egy intelligens biztonsági relé szerepét is.

MR-J3-D05 biztonsági relé modul időzítővel

MR-J3-D05
Egység típusa Az MR-J4 és az MR-J3-BS (Safety)
szervo erősítők kísérő modulja
Biztonsági bemenetek száma 2 duplikált bemenet (4)
Vezérelhető tengelyek száma 2
Biztonsági funkciók Biztonsági nyomaték kikapcsolás
(Safe Torque Off),
1. típusú biztonsági stop
(SS1, azaz Safe Stop 1)
Biztonsági tanúsítványok EN 13849 PL d, EN954-1 3. szintű kategória, EN 61508 SIL 2