Mitsubishi - Process és redundáns CPU

Egy platform, amelyre építhet

A System Q automatizálási platform erőssége ténylegesen egyedülálló a hagyományos iparágak területén. A bevált készen kapható vezérlési komponensek, mint az I/O modulok és kommunikációs eszközök, az adott célra gyártott speciális eszközökkel együtt, mint amilyenek a folyamatvezérlő CPU-k, egyedülálló rugalmassága magas funkcionalitást, könnyű használatot és célzott vezérlést biztosít – mindezt elfogadható költség mellett.

Két világ találkozása

A már alapkivitelben is sokfunkciós Mitsubishi PLC CPU-k képezik a System Q rendszerhez való célra rendelt folyamatvezérlő CPU-k alapját. A szekvenciális vezérlés és a speciális folyamatokhoz készült folyamatvezérlő utasítások hatékony ötvözésével a felhasználók ezzel a hibrid vezérléssel a legjobbat kapják mindkét területről.

Ez másfelől kiegészül az adott célra gyártott, izolált csatornájú és nagy teljesítményű analóg modulok skálájával. Ugyanakkor, a speciális és a szabványos modulok kombinációja a praktikus és rugalmas megoldások alapját is képezi.

A rendszer magas készenléti szintje különböző módokon valósítható meg, ideértve a redundáns CPU-kat, készenléti hálózati mestereket és a redundáns hálózati konfigurációkat valamint a vezetékszakadás érzékelést és a „hot-swap” lehetőséget, amely lehetővé teszi a modulok működés közbeni cseréjét.

A programozás eszközök széles skálájának segítségével valósítható meg, mint amilyenek az IEC1131.3 kompatibilis szoftverek és a folyamatokhoz rendelt PX Developer.

Folyamatvezérlő CPU-k

A standard System Q technológia előnyeit a System Q folyamatvezérlő CPU-k folyamatirányítási környezetbe helyezik át, csökkentve a telepítési és a hosszútávú üzemeltetési költségeket. Ezek a nagy teljesítményű processzorok a szabványos PLC vezérlést az 52 célorientált folyamatvezérlési funkcióval ötvözik, amelyek között megtalálható a két szabadságfokú hurokvezérlés és a gyors PID szabályozás is.

Redundáns CPU-k

A Mitsubishi Electric kettős redundanciájú CPU-i a teljes rendszervezérlés hibatűrésének egy további rétegét szolgáltatják. Ez nagyfokú megbizhatóságot eredményez: ha a fő CPU, tápegység vagy alap egység meghibásodik, egy másodlagos rendszer ugyanattól a vezérlési ponttól azonnal (21ms-on belül) átveszi a működést.

A felhasználók számára ez két fő előnnyel jár: nincs működési hiba egy rendszermeghibásodás esetén és a termelés zavartalanul folytatódik.

Nagy megbízhatóságú rendszerek

A System Q automatizálási platform egyéb nagy megbízhatóságot igénylő területeken is használható, amilyenek például a készenléti hálózati mesterek, redundáns fieldbus (CC-Link) és távoli I/O állomások redundáns tápellátása.

Ezen felül, a kiválasztott analóg és hőmérsékletvezérlő egységek szakadásészlelő tulajdonsággal is rendelkeznek, ami lehetővé teszi egy tényleges jel megkülönböztetését egy olyantól, ami külső rendszersérülés miatt elveszett.

Termékskála – Folyamatvezérlő CPU áttekintés

A CPU típusa Folyamatvezérlő CPU Redundáns CPU
Modell Q12PHCPU Q25PHCPU Q12PRHCPU Q25PRHCPU
Összes bemenet/kimenet 4096/8192
Memória kapacitás 32 MB
Programmemória 124k lépés 252k lépés 124k lépés 252k lépés
Program ciklusidő/logikai utasítás 34ns
Multi CPU lehetőség
(Max. 4 CPU)
Igen – rendszerenként legfeljebb 4 Szám