Pozicionálás frekvenciaváltóval

2021. február 23.

Az FR-A800, FR-F800 és FR-E800 frekvenciaváltókkal megvalósíthatók pozicionálási feladatok. Például szállítópálya léptetése szenzorjel triggerjele alapján (pl. fix 1 doboz lépés előre), palacktöltő berendezés behordó pálya szakaszos működtetése, körasztal léptetése stb. A megszokott megoldás enkóder alkalmazása az aszinkron motoron. Alternatíva lehet, ha PM azaz állandó mágneses forgórészű motort alkalmazunk, így nincs szükség enkóderre. Az Enkóder nélküli pozicionálást pillanatnyilag az FR-A800 támogatja.

Milyen alkalmazásokban hasznos a pozicionálás? Olvassa el a folytatást…

Szállítópálya szakaszos működtetése előre betanítható poziciókkal

Néhány példa: dobozok továbbítása léptetéssel, gép betöltése oda-vissza mozgatással, körasztal léptetése különféle poziciókba

palackozás

A pozicionálás több sebesség lépcsőben is kivitelezhető

Példánkban 3 sebességlépcsőben közelítjük meg a cél poziciót. Ehhez elegendő egyetlen poziciósor indítása digitális kontaktuson vagy kommunikáción keresztül. Abszolút vagy inkrementális pozicionálás egyaránt kivitelezhető.

Szokatlan nullapontkeresés

A megszokott szenzorra történő home-olás lehetséges, de az alábbi példában az egyik végállásra ütköztetéssel történő alaphelyzetfelvételre láthatunk példát. FR-E800 vagy A800 frekvenciaváltóknál (de számos szervo hajtás esetében is) kivitelezhető nyomaték korláttal történő ütközés segítségével a nullapontkeresés.

A működés módja: Egy triggerjel hatására elindul a hajtás egy kiválasztott irányba a beállított sebességgel. Ezt követően, ha felépül a beállított nyomaték érték, egy időzítést követően elfogadásra kerül a pozició, majd a hajtás visszafelé beáll a kívánt kezdő pozicóra. Ezzel a metódussal könnyen megtakarítható a nullapontszenzor kiépítésének és kábelezésének költsége.

Beépített PLC

A frekvenciaváltókba beépített PLC-vel egyedi sorrendi vezérlés megvalósítható.

 • Meltrade Mitsubishi Electric Distributor

  Ewon ipari távelérés

  Robosztus enkóderekNSD group ABSOCODER

  FR robot katalógus

  Kövessen minket!

  Nézze meg videóinkat!