Mitsubishi - iQ Platform

A Mitsubishi iQ PlatformAz iQ automatizálási platform a Mitsubishi Electric egyesített vezérlő rendszer koncepciója, amely az e-F@ctory gyártásautomatizálási koncepció része. Egy olyan egyedülálló, piacvezető automatizálási megoldásról van szó, amely a Mitsubishi Electric globális gyártói tapasztalataira épül.

Az iQ platform egyetlen vezérlő rendszerben egyesíti:
– a PLC vezérlést
– a mozgásvezérlést
– a CNC gép vezérlést
– éa a robotvezérlési funkciókat.

A megoldás központi eleme az iQ platform kompatibilis moduláris iQ-R vagy System Q PLC rendszer.
A moduláris System Q PLC típusokról itt olvashat bővebben: Moduláris Q PLC sorozat

Az iQ platform kulcsfontosságú előnyei:

  • A teljes tulajdonosi költség (TCO) csökkenése a fejlesztés megkezdésétől az üzemeltetési ciklus végéig
  • Zökkenőmentesen integráció
  • Termelőképesség maximalizálása
  • Áttekinthető kommunikációs folyamatok

Milyen előnye származhat Önnek az iQ platform alkalmazásából?

Az iQ platform az első olyan automatizálási megoldás, amely egy vezérlőrendszerben egyesíti az összes kulcsfontosságú automatizálási komponenst: PLC funkciók, mozgásvezérlés, CNC vezérlés és robot vezérlés. Olyan esetekben, amikor különböző gyártók alkatrészeiből felépített rendszerek összeegyeztetésére, gyártóközi kommunikációra van szükség, a mérnökök drága ideje kárba vész. Az iQ platform segítségével a Mitsubishi magára vállalta a rendszerintegráció feladatát. Az iQ platform a vezérlőtípusok terén bőséges kínálattal rendelkezik, melyeknél a zökkenőmentes kommunikációt egy moduláris PLC hátlapi panelje biztosítja. A mérnökök a munkálatok megkezdésétől kezdve, találékonyságukat most már magára az alkalmazás által támasztott követelmények kielégítésére fordíthatják.

Költségek csökkentése

Az iQ platformmal csökkenthető a teljes tulajdonosi költség az automatizálási ciklus egész élettartamán alatt. Először is, a kiváló integrációs lehetőségek következtében és az iQ Works fejlesztőrendszer felhasználásával a projekt megrendelése és a megvalósítása közötti idő lecsökken. Az iQ Works integrált szoftvercsomagban lévő hatékony szimulációs eszközök segítségével és a kevesebb programozásra fordítandó idő miatt egy rendszer kifejlesztése és üzembe helyezése gyorsabbá válik. Az iQ Works támogatja az összes kulcsfontosságú vezérlőtípust, legyen szó PLC-ről mozgásvezérlésről vagy akár HMI képernyők tervezéséről.

Több munka elvégzése, gyorsabban

Az iQ vezérlőkbe épített CPU-knak teljesítményüket tekintve az iparban vezető szerepük van. Ha a rendszerkommunikáció optimalizálása céljából ezek egy fejlett hátsó panelt tartalmazó architektúrával vannak összepárosítva, akkor a lecsökkentett ciklusidő és a megnövelt termelékenység eredményeként fokozott tőkehozam valósul meg. Az iQ PLC CPU-knak miközben azok egyszerre ezernyi I/O pontot kezelhetnek, a programok végrehajtására csupán mikroszekundumokra van szükségük. A zavarvédett 50 Mbit/s sebességen működő SSCNET III hálózaton keresztül a fejlett mozgásvezérlés segítségével egyszerre akár több tucatnyi tengely is vezérelhető. Az élelmiszeripari és italgyártási alkalmazásoknál, ezzel a módszerrel felszámolhatók a mechanikai alapokon működő csomagolórendszerek. A gépezetek tervezése egyszerűsített; a megrendelések és a megvalósítások közötti idő lerövidül és a munkák gyorsabban változtathatók. Azok az iparágak esetében, amelyeknél automatizált összeszerelésre van szükség, a robotvezérlő berendezéseknél szükséges összes jellemző megtalálható az iQ platformon belül. Az egyetlen rendszeren belül megvalósított diszkrét és folyamatvezérlés kombinálásával az iQ a hibrid alkalmazásoknál is széleskörűen felhasználható. Az automata gépsorok esetében például a megmunkálást, mozgatást és sorrendszabályozást igénylő összetett rendszerek csupán egyetlen vezérlő segítségével is könnyen kezelhetők.

Szabad információáramlás

Az iQ az üzemi rendszereknél gyakran alkalmazott hálózati típusok nagy részével kompatibilis. Közéjük tartozik a CC-Link architektúra is, amellyel zökkenőmentes információáramlás valósítható meg egy üzem belső szintjein keresztül, a vállalati információs rendszerekben és azokon túlmenően is. Ezen felül, az iQ teljes mértékben kihasználja a CC-Link IE, a világ első gigabites nyílt automatizálási Ethernet hálózata által nyújtott előnyöket. Ezentúl, a hálózat sebessége már nem fogja korlátozni a megvalósítható termelékenységet, mivel az információhoz való szabad hozzáférés mindig biztosítva van az azt igénylő egységek számára.

Az Ön számára is létezik egy iQ

Az utolsó kulcsfontosságú tényező az iQ esetében a skálázhatóság. Miközben a berendezéssel teljes termelési vonalak is automatizálhatók, ugyanakkor azonban egyedülálló gépezetek üzemeltetésére is kiválóan alkalmas. A platformot csupán olyankor kell önálló PLC-ként vagy mozgásvezérlőként konfigurálni, amikor a kisebb rendszereknél a nagy teljesítőképesség kritikus jelentőséggel bír. Bármire is legyen szüksége, az egy iQ megoldással pontosan lefedhető.